Statistik över ansökningar om uppehållstillstånd på grund av studier hittar du i Migrationsverkets statistiktjänst.
Statistik över beslut på ansökningar om uppehållstillstånd för studier hittar du i Migrationsverkets statistiktjänst.
1. Sökanden får en studieplats i Finland och tar emot den. Hen borde ansöka om uppehållstillstånd så fort som möjligt.
2. Sökanden fyller i ansökan och kontrollerar att hen har alla nödvändiga bilagor. Vid behov ser hen till att de översätts och legaliseras.
3. Sökanden betalar för ansökan antingen i e-tjänsten Enter Finland, vid en finsk beskickning eller vid ett av Migrationsverkets serviceställen.
4. Sökanden styrker sin identitet och lämnar sina fingeravtryck. Om sökanden är utomlands, gör hen detta vid en finsk beskickning eller ett serviceställe av VFS, som är en utomstående tjänsteleverantör. I Finland besöker sökanden ett av Migrationsverkets serviceställen. I första hand ansöker man om ett första uppehållstillstånd på grund av studier utomlands.
5. Migrationsverket får ansökan och börjar behandla den.
6. Om sökanden har lämnat in sin ansökan vid en finsk beskickning, väntar hen på beslutet utomlands. Den som lämnat in sin ansökan vid ett av Migrationsverkets serviceställen väntar på beslutet i Finland. Sökanden kan följa handläggningen av sin ansökan i Enter Finland.
7. När sökanden har fått sitt beslut och uppehållstillståndskort, kan hen flytta till Finland. Kortet levereras till den beskickning som sökanden besökte för att lämna in sin ansökan. Den som ansökt om uppehållstillstånd i Finland får sitt kort till den adress i Finland som hen angett i ansökan.
Den som ansöker om uppehållstillstånd för studier ska uppfylla de allmänna villkoren för inresa. Sökanden ska bland annat ha ett giltigt pass. Dessutom ska sökanden ha en studieplats, minst 560 euro per månad till sitt förfogande och sjukförsäkring.
En tryggad försörjning krävs eftersom utländska studerande inte är berättigade till studiestöd.
Syftet är alltid att studerande ska få sitt tillstånd så fort som möjligt och kan inleda sina studier i tid.
De förväntade behandlingstiderna hittar du på Migrationsverkets webbplats.
Under ansökningssäsongen publiceras även ett kundmeddelande om handläggningskön för att det ska vara lätt att följa det aktuella läget.
Behovet av tilläggsutredningar är ofta orsaken till en längre behandlingstid. Detta kan till exempel bero på att sökanden inte har lämnat in de begärda uppgifterna eller att Migrationsverket måste utreda riktigheten av sökandens uppgifter eller handlingar.
Ja. När man har uppehållstillstånd för studier, får man arbeta utan begränsningar om arbetet ingår i examen. Detta betyder att arbetet ska vara arbetspraktik eller ett slutarbete. Dessutom får studerande förvärvsarbeta i genomsnitt 25 timmar per vecka under terminerna, och utan begränsningar under den tid då egentlig undervisning inte ordnas vid läroanstalten.
När en studerande ansöker om fortsatt tillstånd, kan hen trygga sin försörjning också genom att arbeta. Arbetet får dock inte försena studierna, utan studierna måste hela tiden framskrida normalt.
Ja. Den som avlagt examen i Finland kan ansöka om uppehållstillstånd på grund av arbete efter avlagd examen när man har ett arbetsavtal eller ett bindande arbetserbjudande. Om man har avlagt examen i Finland behöver arbets- och näringsbyrån inte göra någon prövning av tillgången på arbetskraft. Man kan söka detta tillstånd även om man har utexaminerats i Finland för flera år sedan och flyttat till utlandet efter det.
Om en studerande inte har fått ett arbetserbjudande förrän hens uppehållstillstånd för studier går ut och hen håller på att utexamineras, kan hen ansöka om fortsatt tillstånd för sökande av arbete eller för att starta ett företag. Uppehållstillstånd för sökande av arbete beviljas för ett år, under vilket studeranden kan söka arbete i Finland.