EU-stöd har använts för att effektivisera Migrationsverkets verksamhet
Migrationsverket har med hjälp av finansiering från Europeiska unionens Asyl-, migrations- och integrationsfond (AMIF) effektiviserat asylförfarandet, behandlingen av ansökningar om uppehållstillstånd och återvändandeverksamheten.
AMIF-fonden har beviljat Migrationsverket operativt stöd för personalkostnader på cirka 4,2 miljoner euro för åren 2023–2026. Finansieringen riktas till tre projekt som främjar asylutredningen, uppehållstillståndsprocessen och frivilligt återvändande.
Finansieringen har använts för att trygga en smidig behandling av ansökningar om uppehållstillstånd med familjeband som grund
Myndighetens tillstånds- och medborgarskapsavdelning har i huvudsak använt stödet för lönekostnaderna för tjänstemän som behandlar ansökningar om uppehållstillstånd för familjemedlemmar. Stödet har använts för att effektivisera behandlingen av ansökningar om uppehållstillstånd. Hittills har det avgjorts totalt 3 438 ansökningar om uppehållstillstånd med familjeband som grund samt 412 ansökningar om uppehållstillstånd för arbetstagare och studerande.
Från och med september 2024 riktas stödet till att täcka lönekostnaderna för tjänstemän som behandlar ansökningar om uppehållstillstånd på grund av arbete eller utbildning.
Telefontjänsten för rådgivning om återvändande fick över tusen samtal
Migrationsverkets avdelning för mottagningstjänster har med hjälp av stödet förbättrat ordnandet av rådgivning om återvändande för asylsökande som stannat i Finland utan uppehållstillstånd.
Över 1 300 personer har kontaktat rådgivningstelefonen för frivilligt återvändande. Sedan januari 2023 har 24 papperslösa personer frivilligt återvänt till sitt hemland.
Med hjälp av finansieringen har även personalen på förläggningarna samt intressentgrupper utbildats i frågor som gäller frivilligt återvändande. Över 400 anställda har deltagit i utbildningarna.
Med hjälp av det operativa stödet har personalen också kunnat delta i rådgivningsmöten med förläggningarnas klienter i återvändandefrågor. Personalen har också deltagit i ordnandet av återintegreringsstöd för personer som återvänder till EURP-länder (länder inom återintegreringsprogrammet EU Reintegration Programme av Europeiska gräns- och kustbevakningsbyrån Frontex) tillsammans med tjänsteleverantörerna i återvändandeländerna.
Stöd har också riktats till kommenderingar för en expert på återvändande inom Europeiska gräns- och kustbevakningsbyrån Frontex permanenta trupper. Under verksamheten planeras fyra kommenderingsperioder på två månader vardera. Hittills har man ordnat tre kommenderingar till olika delar av Cypern.
Beslutsfattandet inom asylutredningar har effektiviserats
Ämbetsverkets avdelning för internationellt skydd har med hjälp av stödet förbättrat beredskapen i asylförfarandet. Syftet är att säkerställa att asylansökningar behandlas utan onödiga dröjsmål och i enlighet med förpliktelsen om en behandlingstid på sex månader.
Stödet har använts för lönekostnader för tjänstemän som utför asylutredningar.
– Med hjälp av det har bland annat över 700 asylbeslut fattats och cirka 850 asylsamtal eller -höranden har genomförts, säger ansvarsområdesdirektör Juho Repo.
Närmare information om Migrationsverkets projekt som finansieras av EU finns på sidan Projekt.