Hoppa till innehåll

Upplevelser av den akademiska friheten i Finland: Imans berättelse

31.10.2023 13.36 | Publicerad på svenska 31.10.2023 kl. 14.44

Iman Baramaki sluter ögonen och andas in den svala försommarluften, som är lite kylig till och med finska mått mätt. ”Det bästa med Finland är kanske luften. Den är så ren. Det räcker att besöka Stockholm för att märka skillnaden.” Den 25-åriga forskarstuderanden bosatte sig i Helsingfors relativt nyligen. Iman har sitt ursprung i Iran men har också studerat i Turkiet innan han kom till Finland i augusti 2022. Att fortsätta sin akademiska karriär och sitt liv i Finland känns om en betydande förändring med tanke på hans bakgrund. Vad fick Iman att välja Finland? Det korta svaret är vetenskapen.

– Helsingfors universitet är hör till den bästa procenten av universiteten i världen. Det var faktiskt det som var avgörande för mig, berättar Iman. 

Iman studerar inom ett magisterprogram för farmaceutisk forskning, utveckling och säkerhet vid Helsingfors universitet. Efter att ha slutfört sin kandidatexamen i farmaci ville Iman fortsätta med forskarstudier och var intresserad av neurovetenskap. Efter att ha undersökt olika länders och universitets utbud upptäckte Iman att Helsingfors universitet hade ”forskare i världsklass som har utfört spetsforskning om olika neurodegenerativa sjukdomar, vilket jag var mycket intresserad av att börja med”. Det var början på Imans resa till Finland.

Ansökningsprocessen

Iman sökte information på nätet och undersökte olika möjligheter att studera i Finland. Han hittade användbar information på universitetets webbplats, på webbplatserna Study in Finland och Studieinfo samt på Migrationsverkets webbplats. Iman deltog också i ett webbinarium där han hade möjlighet att ställa frågor om ansökningsprocessen. Iman blev antagen också till två andra universitet i Europa, men valde i slutändan Helsingfors. 

Iman beskriver processen för att få uppehållstillstånd via enterfinland.fi som okomplicerad och tydlig. Det enda han behövde få personlig hjälp med var några extra dokument som krävdes. Iman skickade ett e-postmeddelande till Migrationsverket och fick den hjälp han behövde. Efter det gick allt smidigt och förvånansvärt snabbt, säger han. Han fick uppehållstillstånd för hela sitt magisterprogram, alltså för två år. Till andra som ansöker om att studera i Finland ger han med ett leende ett enkelt råd: ”Fråga inte Google, lita på de officiella kanalerna!”

Livet och studierna i Finland

Iman har märkt att studierna i Finland skiljer sig mycket från hans tidigare erfarenheter i Mellanöstern. Han lärde sig snart en ny term som han aldrig hade hört utanför Finland: akademisk frihet.

– Universiteten här har i stort sett inget hierarkiskt system. Du kan alltid ta kontakt med lärarna och professorerna – de finns där för att se till att du lär dig och tillgodoser dina behov. Det finns inga press på studerandena och lärarna gör sitt bästa för att hjälpa dig att lyckas med dina studier.

Vid sidan av sina studier arbetar Iman som forskningsassistent vid universitetet. Han tycker det är enkelt att hitta balansen mellan arbete och studier. Han anser också att gränsen på 30 timmar per vecka för studerandes arbete är ganska lämplig; det går att arbeta nästan heltid vid behov. Samtidigt som Iman balanserar mellan studier och arbete njuter han också av campus Vik och den omgivande naturen, studerandegemenskapen och av att träna på gymmet. Och av den rena luften han nämnde tidigare. 

Fördelarna med att studera i Finland

– Den höga livskvaliteten, även som internationell studerande, är en av de fördelar jag njuter av. Jag gillar också att det är så enkelt att ta kontakt med forskare i världsklass vid universitetet och få deras åsikter om hur du kan främja din karriär.

– Hittills har jag mycket positiva erfarenheter. Jag ser fram emot att bygga upp min framtid här i Finland.

Experiencing academic freedom in Finland: Iman’s story

 

FAKTA: Uppehållstillstånd för studier

  • En studerande som inte är EU-medborgare behöver uppehållstillstånd för att studera i Finland i mer än 90 dagar.
  • Uppehållstillstånd beviljas för hela studietiden.
  • År 2022 beviljades 8 383 uppehållstillstånd på grundval av studier.
  • En studerande kan få uppehållstillstånd om hen kommer till Finland som
  • examensstuderande utbytesstuderande eller studerande som avlägger en special- och tilläggsutbildning.
  • I ansökan måste den studerande bevisa att hen har tillräckliga medel för att bo i Finland och betala avgifterna för undervisningen. Den studerande behöver också en sjukförsäkring.
  • Man kan ansöka om uppehållstillstånd via Migrationsverkets onlinetjänst Enter Finland.

Finansieras av Europieska unionen: Next Generation EU.

Uutishuoneen uutinen