Hoppa till innehåll

Att bygga en ljus framtid i det lyckligaste landet: Syeds ambitioner

31.10.2023 13.36 | Publicerad på svenska 5.12.2023 kl. 12.12
Foto av Syed

Syed Ajim, 27-årig studerande vid Tammerfors universitet, besöker Helsingfors för första gången. Han kommer ursprungligen från Bangladesh och har tidigare studerat i Korea – där han förvånades över hur få människor det fanns. Nu har skalan förändrats igen – det känns som om det finns gott om utrymme i Helsingfors. Hans upplevelser i Finland har varit positiva. Som magisterstuderande i socialpolitisk analys uppskattar Syed den finländska livskvaliteten och friheten i den akademiska kulturen.

Syed kom till Finland i augusti 2022. Finlands rykte i fråga om utbildningens kvalitet, innovationer och forskning väckte Syeds intresse när han funderade på var han skulle studera vidare. Han hade redan vänner i Finland vars erfarenheter han kunde lita på. 

Efter nästan tio månader kan Syed konstatera att hans erfarenheter motsvarar förväntningarna. 

– Universitetslivet och den akademiska kulturen här är otroligt flexibla, och människor är vänliga och hjälpsamma. Jag har tidigare studerat i Bangladesh och Korea, men det är verkligen annorlunda här. Till exempel kan man i de flesta kurser göra om tentamen upp till tre gånger. Det minskar pressen på studerandena, förklarar Syed.

Ansökningsprocessen

I början fick Syed råd från sina vänner som redan studerade i Finland. Han sökte också information på studieinfo.fi och Migrationsverkets webbplats. Han tyckte att informationen var lättillgänglig och han kunde få ytterligare hjälp via verkets servicekanaler. 

Det uppstod dock en liten incident i ansökningsprocessen eftersom Syed i misstag angav fel startdatum. Han skickade ett e-postmeddelande till Migrationsverket, och efter att ha klarlagt situationen fick han ett nytt beslut om sitt uppehållstillstånd. 

– Jag blev så glad och förvånad. Jag trodde att när ett beslut väl har fattats kan det inte ändras. Tack och lov trodde jag fel.

Enligt Syed tog hela processen ungefär en månad, och saker och ting gick smidigt framåt. Syed berömmer också den finska invandringsprocessen överlag. 

– Jag har gått igenom en invandringsprocess i andra länder, och jag måste säga att det finska Migrationsverket var till stor hjälp. Det är bara att fråga vad som helst, så hjälper de dig vidare.

Livet i Finland

Vid sidan av sina studier arbetar Syed som skiftledare i vid ett lagerförvaltningsföretag där han får bekanta sig med den finska arbetskulturen. Hans erfarenheter har varit positiva, och han känner att han lär sig något nytt varje dag. 

Efter examen hoppas Syed få arbeta för den finska staten. Därför planerar han att fokusera på studier i det finska språket mer seriöst i framtiden. Syed lovordar dock också finländarnas färdigheter i engelska. 

– Folk talar väldigt bra engelska här. Det var en överraskning efter Korea, där det finns en stor språkbarriär. Praktiskt taget allt kan skötas på engelska i Finland.

Med tanke på Syeds framtida planer verkar han ivrig att bygga upp sitt liv i Finland. 

– Finland är ett av de bästa platserna att studera och leva på. Det är kanske därför Finlands har valts som det lyckligaste landet i världen.

Att bygga en ljus framtid i det lyckligaste landet: Syeds ambitioner

 

FAKTA: Uppehållstillstånd för studier

  • En studerande som inte är EU-medborgare behöver uppehållstillstånd för att studera i Finland i mer än 90 dagar.
  • Uppehållstillstånd beviljas för hela studietiden.
  • År 2022 beviljades 8 383 uppehållstillstånd på grundval av studier.
  • En studerande kan få uppehållstillstånd om hen kommer till Finland som
  • examensstuderande utbytesstuderande eller studerande som avlägger en special- och tilläggsutbildning.
  • I ansökan måste den studerande bevisa att hen har tillräckliga medel för att bo i Finland och betala avgifterna för undervisningen. Den studerande behöver också en sjukförsäkring.
  • Man kan ansöka om uppehållstillstånd via Migrationsverkets onlinetjänst Enter Finland.

Finansieras av Europeiska unionen: Next Generation EU.

Uutishuoneen uutinen