Hoppa till innehåll

Asylsökandens tillgångar inverkar på beviljandet av mottagningspenning

Migri
Utgivningsdatum 8.2.2016 12.33
Nyhet

En asylsökande får vid behov ekonomiskt stöd från den förläggning där han eller hon har registrerats som klient. Stödet är avsett att täcka nödvändiga grundläggande behov, och bestämmelser om beviljandet av det och om stödbelopp finns i mottagningslagen.

Alla sökande beviljas inte stöd. Om en sökande har egna tillgångar eller får sysselsättning och börjar lyfta lön, beviljas mottagningspenning till ett mindre belopp eller inte alls. Polisen eller Gränsbevakningsväsendet utreder tillgångarna i samband med att sökanden registreras som asylsökande. Tillgångarna beslagtas inte, men information om dem antecknas i myndigheternas register och beslut om mottagningspenning fattas utifrån dessa uppgifter.

Man bedömer att cirka 15 procent av sökandena för med sig någon form av tillgängliga tillgångar. Tillgångarna delas upp och delarna anvisas som månatlig inkomst, och sökanden måste leva på dem så länge de räcker. Om sökanden använder sina tillgångar snabbare än beräknat, beviljas ingen mottagningspenning. De grundläggande behoven, såsom inkvartering, mat och hälsovård, tryggas alltid.

En separat avgift kan också tas ut för mottagningstjänsterna. Det är fallet exempelvis om klienterna arbetar och får så hög lön att det är möjligt att ta ut en avgift.

Stödet kan vid behov återkrävas

En asylsökande måste ansöka om mottagningspenning regelbundet, så behovet av stöd kontrolleras hela tiden. Mottagningspenningen kan dessutom återkrävas om man märker att stödet har betalats utan grund. Den förläggning som har beviljat stödet återkräver det med en ansökan riktad till förvaltningsdomstolen.

Migrationsverket har gett förläggningarna anvisningar om mottagningspenningen i de informationspaket som delats ut till alla förläggningar och i samband med kurser som ordnats för personalen vid förläggningarna. Många nya förläggningar har inrättats och det tar naturligtvis tid att lära in olika anvisningar och förfaranden.

Läs mer:

Mer information:

Olli Snellman, chef för resultatområde, enheten för mottagande, tfn 0295 430 431, e-post: fornamn.efternamn@migri.fi

Pressmeddelande