En specialist är en person som kommer till Finland för att arbeta med sakkunniguppdrag som kräver specialkompetens. Specialister är till exempel
- personer som har specialkompetens inom it-branschen
- personer som har avlagt en högskoleexamen och är sakkunniga inom ett specialområde
- andra personer som har avlagt en högskoleexamen och ska arbeta med uppgifter som kräver specialkompetens.
En specialist måste i regel ha avlagt en högskoleexamen.
För att få uppehållstillstånd som specialist måste man ha avlagt en högskoleexamen, och lönen måste vara högre än genomsnittet. En specialist ska utföra sakkunniguppdrag som kräver specialkompetens. Till skillnad från uppehållstillstånd för arbetstagare gäller prövningen av tillgången på arbetskraft inte uppehållstillstånd för specialister.
En annan skillnad är att en specialist får börja arbeta i Finland redan under ansökningsprocessen, om han eller hon har kommit till Finland med ett visum eller visumfritt och har lämnat in en ansökan om uppehållstillstånd för specialist under sin vistelse i Finland. Rätten att arbeta upphör dock senast efter tre månader, eller redan tidigare om specialistens visum går ut. Den som ansöker om uppehållstillstånd för arbetstagare har inte motsvarande rätt att arbeta förrän tillståndet har beviljats.
En specialist måste ha ett undertecknat arbetsavtal eller ett bindande arbetserbjudande, och han eller hon måste ha avlagt en högskoleexamen. Specialistens arbetsuppgifter ska kräva specialkompetens, och lönen måste vara högre än genomsnittet.
Kravet på att specialisters lön ska vara högre än genomsnittet betyder att man måste få minst 3 000 euro brutto per månad i lön för sitt arbete som specialist. Lönekravet för specialister är cirka 36 000 euro för ett års uppehållstillstånd, oavsett hur många dagar specialisten vistas i Finland under tillståndets giltighetstid.
Beskattningsbara naturaförmåner som beviljas av arbetsgivaren, till exempel bil- eller bostadsförmåner, kan i regel räknas in i lönen. Vid bedömningen av lönen kan uppmärksamhet fästas vid om naturaförmånernas andel av lönen är exceptionellt stor. Naturaförmånernas andel anses i regel vara exceptionellt stor om de utgör huvuddelen av lönen eller överstiger beskattningsvärdet av förmån med fritt uppehälle som skattemyndigheten har fastställt. Ett intyg över naturaförmånernas beskattningsvärde måste visas upp.
Dagpenningar eller andra motsvarande ersättningar för resor eller för de kostnader som vistelsen i Finland förorsakar tas inte i beaktande vid bedömningen av bruttoinkomsterna.
Om den sökande inte har avlagt en högskoleexamen, ska han eller hon tydligt motivera i sin ansökan varför arbetet trots det är ett sakkunniguppdrag som kräver specialkompetens och varför sökanden är kvalificerad för arbetet. Att man har särskild kompetens för en arbetsuppgift kan också visas med en omfattande arbetshistoria. Då ska sökanden lämna in sin meritförteckning, sina arbetsbetyg samt övriga intyg över studier inom området. Det avgörs alltid fall för fall om sökanden uppfyller kriterierna för specialkompetens utan högskoleexamen.
För att kunna få uppehållstillstånd som specialist måste man ha en bruttolön på minst 3 000 euro per månad. Om lönen är mindre än detta, måste man ansöka om uppehållstillstånd för arbetstagare. Om den sökande är en konsult som ska komma till Finland för högst ett år, kan han eller hon ansöka om uppehållstillstånd som konsult med samma blankett som specialister. Då ska man i tilläggsuppgifterna i ansökan berätta tydligt om att man ansöker om uppehållstillstånd som konsult.
Nej, prövning av tillgången på arbetskraft tillämpas inte på detta tillstånd.
Ja, om specialisten har anlänt till Finland med visum eller visumfritt och har lämnat in sin ansökan om uppehållstillstånd för specialister under sin vistelse i Finland. Rätten att arbeta upphör dock senast efter tre månader, eller redan tidigare om specialistens visum går ut.
Statistik över uppehållstillstånd för specialister hittar du i vår statistiktjänst.