Hoppa till innehåll

Asylbeslut fattas inte längre i Vasa och Rovaniemi – Migrationsverket fortsätter sin verksamhet på orterna

Migri
Utgivningsdatum 12.9.2016 13.51
Nyhet

Migrationsverket har fattat beslut om att lägga ner sina verksamhetsställen i Vasa och Rovaniemi i slutet av året. Vid verksamhetsställena har asylansökningar behandlats. Verksamhetsställena grundades i början av 2016 för att avveckla kön med asylansökningar. Verksamhetsställena läggs ner eftersom Migrationsverket kommer att ha avvecklat kön innan slutet av året.

Migrationsverket fortsätter dock sin verksamhet både i Vasa och Rovaniemi även nästa år, eftersom ansvaret för samtliga tillstånd för utlänningar som hittills har hanterats av polisen övergår till verket vid årsskiftet. Asylärenden kommer inte längre att behandlas på dessa orter.

Personalen minskar när ansökningskön avvecklats

Migrationsverket har inom ett år anställt över 500 nya visstidsanställda för att handlägga asylansökningarna. Efter att kön har avvecklats är det inte möjligt att förlänga samtliga visstidsavtal. Nästa år kommer asylenheten att ha cirka 250 anställda. Om antalet asylsökande ökar kommer planen att granskas.

Vid Migrationsverkets övriga enheter kommer tjänster att lediganslås, eftersom det har förekommit en ökning exempelvis då det gäller ansökningar med familjeband som grund och medborgarskapsansökningar. Tjänsterna kommer att annonseras ut både för intern och extern ansökan. Det kommer dock inte vara möjligt för samtliga visstidsanställda att fortsätta arbeta på Migrationsverket.

Antalet anställda på Migrationsverket kommer att ligga på ungefär 800 personer även nästa år, eftersom lagändringar innebär nya uppgifter för verket och i och med detta nya anställda.

Migrationsverket tar över statens förläggningar

Förvaltningen av statens förläggningar i Uleåborg och Joutseno övergår till Migrationsverket. Förläggningarna fortsätter med sin normala verksamhet, men de drygt hundra anställda på förläggningarna blir tjänstemän vid enheten för mottagande hos Migrationsverket.

Tillståndsärenden överförs från polisen till Migrationsverket

Samtliga tillståndsärenden för utlänningar koncentreras till Migrationsverket från och med 2017. I fortsättningen sköter Migrationsverket exempelvis fortsatta tillstånd för utlänningar, vilket innebär tiotusentals ansökningar som årligen kommer att behandlas av verket.

Migrationsverket börjar även ta emot ansökningar, då utlänningar tidigare har lämnat in sin ansökan till polismyndigheten i Finland. I detta syfte öppnar Migrationsverket nio serviceställen: i Helsingfors, Villmanstrand, Åboregionen, Lahtis, Tammerfors, Vasa, Kuopio, Uleåborg och Rovaniemi.

I princip kommer detta inte att innebära några nya arbetsplatser på orterna, eftersom anställda vid polisen som hanterat tillstånd för utlänningar kommer att bli anställda vid immigrationsenheten hos Migrationsverket. Totalt uppgår antalet personer som övergår från polisen till Migrationsverket till drygt hundra personer.

Ytterligare information till medier:

kommunikationsenheten, tfn 0295 433 037, media@migri.fi

Meddelande om överföringen av tillståndsärenden

Pressmeddelande