Hoppa till innehåll

Kyyjärvi förläggning i fortsättningen underordnad förläggningen i Saarijärvi

Migri
Utgivningsdatum 29.9.2016 15.07
Nyhet

Drygt 50 asylsökande stannar kvar i Kyyjärvi trots att förläggningen läggs ner i slutet av november. Migrationsverket meddelade under våren om nedläggningen av förläggningen med 70 platser som drivs av Finlands Röda Kors.

Kommuninvånarna reagerade med bestörtning på nyheten och krävde att beslutet skulle upphävas, eftersom det aktiva lokala frivilligarbetet och sysselsättningsmöjligheterna som erbjuds av företag i kommunen hade lett till att många asylsökande redan börjat integrera sig i Kyyjärvi och blivit en viktig del av vardagen i den lilla kommunen.

Trycket på besparingar är stort inom förläggningssektorn för närvarande då antalet asylsökande har sjunkit betydligt sedan förra hösten. Med anledning av detta kan nedläggningsbeslutet inte upphävas. Migrationsverket, Kyyjärvi kommun och Finlands Röda Kors (FRK) har dock funnit en kompromisslösning: en del av de asylsökande på orten får bo kvar i kommunen medan deras asylansökningar behandlas.

De drygt 50 personer som blir kvar på orten utgörs av familjer samt vuxna som har ett arbete eller en annan stark koppling till Kyyjärvi. De inkvarteras fortsättningsvis i bostäder som hyrs ut av kommunen. Bostäderna övergår till att förvaltas av FRK:s förläggning i Saarijärvi från och med början av december. Kyyjärvi blir således boendebaserad filial för förläggningen i Saarijärvi.

Nya asylsökande placeras inte på förläggningen, verksamheten upphör senast under sommaren

Då de asylsökande som bor kvar i Kyyjärvi får sina asylbeslut omfattas de inte längre av mottagandetjänsterna: de som får ett positivt beslut övergår till kommunerna och de som får ett negativt beslut lämnar Finland. De asylsökande som får ett positivt beslut för sin ansökan kan bo kvar i Kyyjärvi eller välja att bosätta sig någon annanstans.

Nya asylsökande placeras inte länge på förläggningen i Kyyjärvi. Verksamheten avtar naturligt med tiden och upphör helt senast i slutet av juni 2017.

– Kyyjärvi är en kommun med en positiv inställning till asylsökande och man ser dem som en resurs för kommunen. På grund av detta beslöt vi oss för att gå kommunen till mötes med en lösning som liknar den som användes i mindre skala då förläggningen i Lappajärvi lades ner i början av hösten, konstaterar Pekka Nuutinen, chef för resultatområde vid enheten för mottagande vid Migrationsverket.

Kyyjärvi kommun ser positivt på kompromissen, även om man hade önskat att förläggningen skulle få fortsätta med hela sin nuvarande sin verksamhet.

– Det beslut som nu fattats ger kommunens invånare en möjlighet att fortsätta det förtjänstfulla arbete som man utfört hittills. I egenskap av kommundirektör är jag nöjd med att Migrationsverket tog Kyyjärvibornas vilja i beaktande. Kommunfullmäktige har redan fattat beslut om att erbjuda 20 kommunplatser till asylsökande som beviljats uppehållstillstånd. Jag anser personligen att kommunplatserna kan utökas vid behov, säger Kyyjärvis kommundirektör Eero Ylitalo.

Ytterligare information till medier

Chef för resultatområde Pekka Nuutinen, enheten för mottagande vid Migrationsverket, tfn 050 555 4480, e-post: fornamn.efternamn@migri.fi

Pressmeddelande