Hoppa till innehåll

Ansök om uppehållstillstånd för säsongsarbetare för sommaren före mitten av mars

Migri
Utgivningsdatum 25.1.2013 9.44
Pressmeddelande

Den årliga anhopningen av ansökningar om uppehållstillstånd på grund av arbete äger som vanligt rum i maj–juni, då våra kunder lämnar in särskilt många ansökningar om tillstånd inför det nära förestående säsongsarbetet.

För att få ett beslut på din ansökan innan sommararbetet börjar, ska du lämna in ansökan om uppehållstillstånd senast före mitten av mars eller minst två månader före den planerade starten på ditt arbete.

Handläggningen av en ansökan tar flera veckor och består av två faser: innan Migrationsverket ger ett beslut fattar arbets- och näringsbyrån ett delbeslut om ansökan. Handläggningstiden för en ansökan varierar i arbets- och näringsbyråerna.

Sök tillstånd vid e-tjänsten

Nu kan du ansöka om uppehållstillstånd för arbetstagare även elektroniskt. E-tjänsten påskyndar ansökningsprocessen, då ansökningsblanketter och bilagor inte behöver skickas per post från en myndighet till en annan. Via e-tjänsten kan du även följa med handläggningen av din ansökan på nätet.

Du kan även lämna en ansökan på en pappersblankett, som du kan skriva ut via sidan Blanketter. Vi kan handlägga din ansökan snabbare då du har fyllt i blanketten omsorgsfullt och bifogat alla nödvändiga bilagor. Läs mer på sidan Uppehållstillstånd för arbetstagare.

Uppehållstillståndskort framställs inom cirka två veckor

Du får ett uppehållstillståndskort om du beviljas uppehållstillstånd. Det tar cirka två veckor att framställa och skicka kortet till dig.

Tillsvidare är vi tvungna att skicka uppehållstillståndskort med utrikesministeriets kurirpost till Ryssland, Kazakstan, Peking och Shanghai i Kina samt till Israel. Det tar längre att skicka kort till dessa länders beskickningar, vanligen dock högst tre veckor.

Uppehållstillstånd krävs av personer som anländer från andra än EU- och EES-länder

Medborgare i EU-länderna, Island, Norge, Liechtenstein och Schweiz kan arbeta i Finland utan uppehållstillstånd. Om de stannar över tre månader i Finland, ska de registrera sin vistelse vid polisinrättningen.

Medborgare i övriga länder behöver ett uppehållstillstånd för att arbeta i Finland.

Endast personer som plockar bär, frukter, rotfrukter och grönsaker och som har ett anställningsförhållande som varar i högst tre månader får arbeta utan uppehållstillstånd i Finland. Om de kommer från ett land som omfattas av visumkrav, ska de dock skaffa ett visum. Du hittar närmare uppgifter om visumkravet på utrikesministeriets webbsidor.

Kundmeddelande