Hoppa till innehåll

Migrationsverket utvecklar sin statistik för att effektivera sin verksamhet

Migri
Utgivningsdatum 26.8.2016 10.00
Nyhet

Migrationsverket effektiverar asylprocessen och mottagandeverksamheten med hjälp av statistik inom ramen för projektet Migstat. Syftet med projektet är att utveckla Migrationsverkets statistik, för att exempelvis upptäcka fördröjningar i arbetsköer snabbare än tidigare med hjälp av statistiska uppgifter.

Avsikten är att utnyttja statistiska uppgifter i större utsträckning än tidigare vid planeringen av dagliga arbetsuppgifter och allokeringen av resurser, även i situationer då antalet asylsökande plötsligt ökar. Målsättningen med projektet är även att påbörja en kontinuerlig utveckling av statistiken med användaren som utgångspunkt.

Med hjälp av statistiska uppgifter är det redan i dag möjligt att fördela asylsamtals- och beslutsköer exempelvis mellan resultatområden på olika orter. Om arbetsköerna enligt statistiken är långa inom ett visst resultatområde kan samtalen och beslutsfattandet föras över till ett annat resultatområde där köerna är kortare.

Bästa praxis från Danmark – mer visuell statistik

Personal från Migrationsverket besökte i mars de danska invandringsmyndigheterna för att bekanta sig med deras statistikföring och det sätt som statistiken utnyttjas i Danmark, såväl i planeringen av dagliga arbetsuppgifter som vid den helhetsmässiga granskningen av asylprocessen. Avsikten är att tillämpa bästa praxis från denna resa, framför allt inom användningen av visuella statistikuppgifter för styrningen av den dagliga verksamheten i Finland.

I praktiken innebär detta att numeriska tabeller ersätts av och kompletteras med grafik och nya statistikverktyg, som användaren kan anpassa enligt sina egna arbetsuppgifter. Dessa är framför allt dashboards och aktivrapporter. Inom projektet utbildas även Migrationsverkets personal i att använda nya visuella verktyg för att planera, styra och utvärdera myndighetsverksamheten.

Projektet pågår fram till slutet av december 2016.

Migstat-projektet understöds av EU:s asyl-, migrations- och integrationsfond.

Ytterligare information till medier

Projektchef Martin Airisto, asylenheten vid Migrationsverket, tfn 0295 430 431, e-post: fornamn.efternamn@migri.fi

Pressmeddelande