Hoppa till innehåll

Antalet uppehållstillståndsansökningar för studerande ökade, inga större förändringar för de övriga ansökningarnas del

Migri
Utgivningsdatum 15.7.2016 9.20
Nyhet

Början av 2016 hos Migrationsverket:

Totalt ansökte 12 153 utlänningar om första uppehållstillstånd i Finland från januari till juni 2016. Flest ansökningar lämnades liksom de senaste åren in av personer från Ryssland, Kina, Ukraina, Indien och Vietnam.

Den vanligaste grunden för ansökan var familjeband: Antalet personer som önskade flytta till en familjemedlem i Finland var 4 958 stycken. Totalt ansökte 3 523 personer om uppehållstillstånd för arbetstagare. I bägge fallen var antalet ansökningar ungefär det samma som år 2015.

En ökning skedde främst inom ansökningar som lämnades in av familjemedlemmar till personer som beviljats internationellt skydd. Antalet sådana ansökningar uppgick under början av året till 572 stycken. I början av 2015 ansökte 306 personer om uppehållstillstånd med samma grund. Den relativa ökningen var således stor (87 procent) men sett till antalet var denna grupp av ansökningar klart mindre än ansökningar som lämnades in av familjemedlemmar till finska medborgare (1 426) och till andra utlänningar (2 960).

Den största ökningen under början av året skedde inom uppehållstillståndsansökningar för studerande. Deras antal uppgick till 3 079 stycken, vilket innebar en ökning på cirka 35 procent jämfört med början av år 2015 (2 282).

– Ökningen påverkas sannolikt av att läroanstalterna år 2017 inför terminsavgifter för utländska studerande. Nu finns alltså möjligheten att ansöka till avgiftsfri utbildning för sista gången, säger chefen för studerandeteamet vid Migrationsverket Anna Lindström.

Möjligheten att ansöka om uppehållstillstånd som ingermanländsk återflyttare upphörde den 4 juli 2016. Många lämnade in sin ansökan i sista minuten, vilket innebar att antalet ansökningar av detta slag var över fem gånger så stort som året innan (1–6/2015: 77, 1–6/2016: 403).

Av de 9 150 beslut om uppehållstillstånd som fattades i början av året var 84 procent positiva. Andelen positiva och negativa beslut varierar i hög grad mellan olika typer av ansökningar.

Medborgarskap intresserar, fler negativa beslut än tidigare

Under början av 2016 ansökte 6 009 personer om finskt medborgarskap, vilket var nästan lika många som under samma tid året innan (1–6/2015: 6 053). Flest medborgarskapsansökningar lämnades in av personer från Ryssland, Somalia, Irak, Estland och Afghanistan.

Antalet medborgarskapsbeslut uppgick till 6 703 stycken. Andelen positiva beslut uppgick till 78 procent och andelen negativa beslut till 22 procent. Andelen negativa beslut ökade jämfört med året innan, då de utgjorde 14 procent.

– Den vanligaste orsaken till ett negativt beslut var antingen bristande språkkunskaper eller oklar identitet, säger chefen för resultatområdet vid Migrationsverkets medborgarskapsenhet Ulla Vainikka.

Antalet asylsökande stabiliserades, riktlinjerna för beslut stramades åt

Under januari till juni ansökte 3 322 personer om asyl i Finland. Detta var en ökning med 26 procent jämfört med samma period året innan (2 642). Jämfört med förra hösten och vintern har antalet sökande dock minskat märkbart. Antalet sökande som kom till Finland i slutet av 2015 uppgick till cirka 30 000, dvs. tio gånger fler än i dag.

– Antalet asylsökande ökar vanligtvis i slutet av året men en plötslig ökning av samma slag som förra året är inte sannolik. Detta först och främst med tanke på avtalet mellan EU och Turkiet och gränskontrollerna i Centraleuropa och Norden. Antalet sökande torde inte överskrida Inrikesministeriets prognos om 10 000 sökande detta år, konstaterar direktören för Migrationsverkets asylenhet Esko Repo.

Under januari till juni fick 12 341 asylsökande ett beslut. Andelen negativa beslut ökade under perioden maj till juni. Anledningen till detta var att humanitärt skydd avlägsnades ur utlänningslagen den 16 maj. I samband med lagändringen uppdaterade Migrationsverket sina riktlinjer för beslut om Irak, Afghanistan och Somalia och konstaterade att säkerhetsläget i samtliga av dessa ursprungsländer har förbättrats och att medborgare i dessa länder inte kan beviljas internationellt skydd endast med sin hemort som grund.

Humanitärt skydd var en grund för uppehållstillstånd som kunde beviljas med enbart det försvagade säkerhetsläget i personens hemort som grund. I dagsläget innehåller utlänningslagen endast två kategorier av internationellt skydd: asyl (flyktingstatus) och alternativt skydd. I bägge fallen krävs individuella grunder för hot om förföljelse eller allvarlig fara.

Antalet förläggningsplatser har skurits ned och beredskapsplaner har utarbetats

I början av januari fanns det 210 förläggningar i Finland med ungefär 30 000 invånare. Ett halvår senare har antalet förläggningar skurits ned eftersom antalet asylsökande har minskat: i dag finns det 190 förläggningar med ungefär 25 000 invånare. Innan slutet av året läggs ytterligare förläggningar ned och antalet inkvarteringsplatser i de kvarvarande förläggningarna minskas enligt behov.

I dagsläget och i slutet av året finns det förläggningar i varje landskap i Fastlands-Finland. Ungefär 10 procent av asylsökandena bor i privat inkvartering utanför förläggningarna.

Migrationsverket har även förberett sig på en plötslig ökning av antalet asylsökande trots att detta i dagsläget verkar osannolikt. Vi följer ständigt med och utvärderar hur situationen utvecklas. Myndigheterna har beredskap för att med några dagars varsel i olika delar av landet grunda flyktingslussar där asylsökande registreras.

– Antalet inkvarteringsplatser på förläggningarna kan snabbt utökas med flera tusentals platser och nödinkvartering kan arrangeras för tiotusentals människor om det finns behov av detta, säger utvecklingschefen på enheten för mottagande vid Migrationsverket Pekka Nuutinen.

Ytterligare information till medier

Migrationsverkets kommunikationsenhet: tfn 0295 433 037, e-post: media@migri.fi

Pressmeddelande