main-mobile-navigation-header

Föreläsningsserie för allmänheten om återflyttning och rörlighet – Somalia, Afghanistan, Irak

16.10.2019 10.02
Pressmeddelande

Under hösten 2019 ordnas en Studia Generalia-föreläsningsserie med fyra föreläsningar, varav de tre första handlar om utmaningar och möjligheter med återflyttningen till Irak, Afghanistan och Somalia. Den sista föreläsningen i serien fokuserar mer allmänt på rörligheten och återflyttningens många dimensioner. Föreläsningsserien ordnas av Migrationsinstitutet och Migrationsverket som en del av AUDA-projektet. Föreläsningsseriens tidtabell är följande:

Somalia: mån. 21.10 kl. 13.00–16.00, Vetenskapernas hus, sal 104, Kyrkogatan 6, Helsingfors

Afghanistan: mån. 4.11 kl. 13.00–16.00, Vetenskapernas hus, sal 104, Kyrkogatan 6, Helsingfors

Irak: tis. 26.11 kl. 13.00–16.00, Vetenskapernas hus, sal 104, Kyrkogatan 6, Helsingfors

Den gränsöverskridande rörligheten och återflyttningens många dimensioner: mån. 16.12 kl. 15.00–18.00, Åbo stadsbibliotek, Studio, Slottsgatan 2, Åbo

Under den första föreläsningen i serien, "Utmaningar och möjligheter med återflyttning med Somalia som kontext", som ordnas den 21 oktober 2019, diskuteras bland annat följande frågor:

  • Varför flyr man från Somalia?
  • Vem återvänder? Vilka erfarenheter har man av återvändandet till Somalia?
  • Vilken roll har diasporan i Somalias utveckling?
  • Vad gör Migrationsverkets enhet för landinformation och hur samlar den information om Somalia?

Under föreläsningen om Somalia talar Abdirashid Ismail (senior forskare, Migrationsinstitutet), Jama Egal (konsult, verkställande direktör, TALO Initiatives), Marja Tiilikainen (ansvarig forskare, Migrationsinstitutet) och Riku Santaharju (forskare,

Migrationsverket). Dessutom berättar forskaren Abdirizak Mohamed och barnmorskan Fadumo Bulhan, som deltagit i IOM:s Mida-projekt, om erfarenheter av återvändande till Somalia.

Mer detaljer om de tre föreläsningar som ordnas senare i serien publiceras inom kort på AUDA-projektets webbplats på adressen https://voluntaryreturn.fi/sv/.

Man kan följa med föreläsningarna även på webben och de kommer att finnas på AUDA-projektets webbplats i efterhand.

Föreläsningsserien är avgiftsfri och öppen för alla. Föreläsningarna hålls i huvudsak på finska men en del av inläggen är på engelska. Välkommen!

Migrationsinstitutet är en självständig riksomfattande stiftelse som har specialiserat sig på migrationsforskning och -dokumentation.

AUDA-projektet är ett projekt finansierat av EU:s asyl-, migrations- och integrationsfond (AMIF). Syftet med projektet är att utveckla systemet för frivillig återresa i samarbete med andra EU-länder och återvändandeländer. Projektets fullständiga namn är Frivillig återresa till Irak, Afghanistan och Somalia.


Mer information för medierna:

Kontaktperson för frågor om föreläsningsserien:

Marja Tiilikainen, [email protected]

Kontaktperson för frågor om AUDA-projektet:

Petra Töller, [email protected]

Viimeisimmät